kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Sos bolognese z makaronem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na moją wersje sosu bolognese. Sos bolognese z dodatkiem warzyw i makaronu smakuje rewelacyjnie. Polecam na obiad.

Sos bolognese z makaronem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos bolognese z makaronem

 

  • 40 dag mięsa mielonego
  • 20 dag selera
  • 4 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki krojonych pomidorów ( 400 gram każda )
  • 100 g bruschetty z pomidorami
  • olej do smażenia
  • 1 płaska łyżeczka soli cebulowej
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka z czubkiem ziół prowansalskich
  • szczypta cukru
  • szczypta cynamonu
  • paczka makaronu ( 0,5 kg )
  • woda do gotowania makaronu
  • sól do wody
  • olej do wody

Sposób przygotowania:

Sos bolognese z makaronem
Seler obieramy ze skórki i myjemy, kroimy w kostkę. Marchew obieramy ze skórki i myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy cebulę w kostkę, czosnek w kosteczkę. Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy, wkładamy pokrojoną cebulę i czosnek, smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy pokrojonego selera i marchew. Smażymy razem przez około 10 minut, cały czas mieszamy. Dodajemy mięso mielone i ponownie smażymy przez 10 minut. Przelewamy pomidory z puszki i smażymy na małym ogniu przez 30 minut, mieszamy.
W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Następnie do sosu bolognese dodajemy przyprawy i bruschettę. Mieszamy i zagotowujemy.
Sos bolognese z makaronem
Obraną z łusek cebulę kroimy w kostkę, czosnek w kosteczkę.
Sos bolognese z makaronem
Do przesmażonej cebuli dodajemy pokrojone warzywa.
Sos bolognese z makaronem
Do przesmażonych warzyw dodajemy mięso mielone.
Sos bolognese z makaronem
Do przesmażonego mięsa z warzywami dodajemy pomidory.