iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1258]

Schabowe roladki z warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wydaje mi się, że to dobra propozycja na zdrowszą wersję klasycznego schabowego. Kalafior i marchewka dobrze do siebie tutaj pasują.

Schabowe roladki z warzywami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Schabowe roladki z warzywami

 

  • 1 kg schabu
  • 1 marchewka
  • 2 różyczki kalafiora
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 3/4 szklanki śmietany 30%
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Schabowe roladki z warzywami

ETAP 1:

Schabowe roladki z warzywami
Wszystkie dodatki układamy na kotletach.

Schab pokroić w dość grube plastry i cienko rozbić. Marchew obrać i pokroić w cienkie słupki, kalafior podzielić na małe kawałeczki ( odciąć tylko jego białą cześć od łodygi).

Rozbite kotlety ułożyć na desce jeden obok drugiego, posypać niewielką ilością soli, pieprzu czarnego oraz przyprawą warzywną, ułożyć po kilka słupków marchewki na niej położyć różyczki kalafiora i troszkę posiekanej zielonej pietruszki

ETAP 2:

Schabowe roladki z warzywami
Zwijamy roladki dość ściśle i spinamy wykałaczkami.

zwinąć roladki, spiąć wykałaczkami

ETAP 3:

Schabowe roladki z warzywami
Roladki obsmażamy tak delikatnie na jasny kolorek.

Rozgrzać patelnie z grubym dnem ( smażymy bez tłuszczu) i na rozgrzanej patelni obsmażyć roladki na jasno złoty kolor i zalać bulionem warzywnym, dołożyć cebule pokrojone na ćwiartki, przykryć i dusić około 20 minut.

ETAP 4:

Schabowe roladki z warzywami

Kiedy mięso będzie miękkie dolać śmietankę, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą suszonego tymianku, ponownie sos zagotować i na małym ogniu dusić jeszcze około 5 minut.