kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Pierś z makaronem w sosie szpinakowo - śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne danie obiadowe. Pierś z kurczaka w sosie szpinakowo- śmietanowym super smakuje i jest szybkie w przygotowaniu.

Pierś z makaronem w sosie szpinakowo - śmietanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z makaronem w sosie szpinakowo - śmietanowym

 

  • 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • 8 brykietów szpinaku mrożonego w liściach
  • 1/2 szkl słodkiej śmietanki 12%
  • 2 łyżki oleju
  • 250 g makaronu
  • woda do gotowania
  • sól

Sposób przygotowania:

Pierś z makaronem w sosie szpinakowo - śmietanowym
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w dużą kostkę i dodajemy przyprawy do smaku, mieszamy i odstawiamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu i odcedzamy z wody. W międzyczasie obieramy z łusek cebulę i czosnek, kroimy w kosteczkę.

Na rozgrzanym oleju przesmażamy przez 5 minut pokrojoną pierś z kurczaka, dodajemy cebulę i czosnek smażymy razem kolejne 5 minut, mieszamy.

Dodajemy szpinak i smażymy kolejne 5 minut, wlewamy śmietankę i gotujemy przez kolejne 10 minut, mieszamy. Doprawiamy do smaku przyprawami.
Pierś z makaronem w sosie szpinakowo - śmietanowym
Pokrojone mięso obtaczamy w przyprawach.
Pierś z makaronem w sosie szpinakowo - śmietanowym
Do przesmażonego mięsa dodajemy pokrojone warzywa i smażymy.
Pierś z makaronem w sosie szpinakowo - śmietanowym
Następnie dodajemy mrożony szpinak i smażymy dalej.
Pierś z makaronem w sosie szpinakowo - śmietanowym
Na samym końcu wlewamy śmietankę i doprawiamy do smaku.