Sposób przygotowania:
Schabowe sakiewki
Schab pokroić na 5 plastrów i bardzo dokładnie rozbić tak aby były jak najcieńsze ale bez dziur, posolić oraz popieprzyć. Na patelni rozgrzać oliwę pomidorową zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojona szynkę parmeńska oraz suszone pomidory. Gdy wszystko się razem przesmaży dodać jajko i energicznie wymieszać. Farsz nakładać na środek rozbitego schabu. Najpierw zawinąć do środka dłuższe boki a następnie krótsze tworząc sakiewkę/kopertę. Sakiewki smażyć na rumiano ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie. Podlać niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Z płyny pozostałego po duszeniu możemy zrobić sos zaciągając go woda wymieszaną z mąką. Serwujemy z kiszonymi ogórkami i kaszą gryczaną.