kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Schabowe sakiewki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepis na schabowe sakiewki dostałam od znajomej. Trochę go zmodyfikowałam. Oryginalnie sakiewki były z pieczarkami pieczone w piekarniku ale wolę je w wersji duszonej bo są bardziej soczyste. Suszone pomidory dodają aromatu i smaku.

Schabowe sakiewki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Schabowe sakiewki

 

  • 400g schabu
  • średnia biała cebula
  • 3-4 plastry szynki parmeńskiej
  • 8-10 kawałków suszonych pomidorów
  • jajko
  • 2 łyżki oliwy pomidorowej
  • sól ziołowa, czarny pieprz

 

Sposób przygotowania:

Schabowe sakiewki
Schab pokroić na 5 plastrów i bardzo dokładnie rozbić tak aby były jak najcieńsze ale bez dziur, posolić oraz popieprzyć. Na patelni rozgrzać oliwę pomidorową zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojona szynkę parmeńska oraz suszone pomidory. Gdy wszystko się razem przesmaży dodać jajko i energicznie wymieszać. Farsz nakładać na środek rozbitego schabu. Najpierw zawinąć do środka dłuższe boki a następnie krótsze tworząc sakiewkę/kopertę. Sakiewki smażyć na rumiano ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie. Podlać niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Z płyny pozostałego po duszeniu możemy zrobić sos zaciągając go woda wymieszaną z mąką. Serwujemy z kiszonymi ogórkami i kaszą gryczaną.
Schabowe sakiewki
Farsz nakładać na środek rozbitego schabu.
Schabowe sakiewki
Farsz nakładać na środek rozbitego schabu.
Schabowe sakiewki
Farsz nakładać na środek rozbitego schabu.