eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Schabowe sakiewki Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Schabowe sakiewki nadziewane kurkami w śmietanie i cukinią.

Schabowe sakiewki Eli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schabowe sakiewki Eli

 

  • 5 dużych kotletów schabowych bez kości
  • 1/2 kg kurek
  • 1 mała młoda cukinia
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka przyprawy do grilla
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka oleju
  • 300 ml śmietany kremówki 30 %
  • 1/2 kostki warzywnej
  • szczypiorek
  • mąka pszenna-opcjonalnie

 

  • nici kuchenne
  • naczynie żaroodporne z pokrywką

Sposób przygotowania:

Schabowe sakiewki Eli
Kurki oczyścić,umyć i dokładnie odsączyć.Cebule drobno pokroić.Na patelni rozpuścić masło,dodać kurki,połowę cebuli oprószyć solą,pieprzem i smażyć aż odparuje sok.Do kurek wlać śmietanę i dusić aż śmietana lekko zgęstnieje.Umytą i osuszoną cukinię pokroić w kostkę razem ze skórką.Cztery łyżki kurek odłożyć do miseczki,dodać cukinię i wymieszać.Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem na duże cienkie płaty.Na środek płatów mięsnych rozłożyć farsz,zebrać wszystkie brzegi i związać nicią kuchenną,tworząc sakiewki.Wymieszać sól,pieprz,przyprawę do grilla,paprykę i czosnek.Sakiewki posmarować olejem i oprószyć przyprawami.Sakiewki ułożyć w naczyniu żaroodpornym,dodać resztę cebuli,wlać gorący bulion warzywny.Naczynie przykryć pokrywką i piec sakiewki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C,przez około 60 minut.Gotowe sakiewki wyłożyć na półmisek,zdjąć nici i obwiązać szczypiorkiem.Powstały sos wlać do pozostałych kurek w śmietanie,ewentualnie zagęścić mąką wymieszaną z wodą,i zagotować.Sakiewki podawać z sosem kurkowym.Smacznego!
Schabowe sakiewki Eli
Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem na duże cienkie płaty.
Schabowe sakiewki Eli
Kurki oczyścić umyć i dokładnie odsączyć.
Schabowe sakiewki Eli
Na środek płatów mięsnych rozłożyć farsz.
Schabowe sakiewki Eli
Zebrać wszystkie brzegi i związać nicią kuchenną tworząc sakiewki.