Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Schabowe sakiewki wg Reniz

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Sakiewki z mięsa schabowego są pyszne i mają efektowny wygląd

Schabowe sakiewki wg Reniz

Składniki:

Schabowe sakiewki wg Reniz

 

  • 1,5 kg schabu bez kości,
  • 15 szt pieczarek,
  • 3 cebule,
  • 2 łyżki oleju,
  • przyprawa maggi,
  • sól,
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Schabowe sakiewki wg Reniz
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na porcje. zbić tłuczkiem przez folię na płaty. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć posiekaną cebulę, wsypać pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania płynu, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą maggi. Gotowy farsz z pieczarek ułożyć po środku rozbitych płatów mięsa. Zwinąć, nadając kształt sakiewek, związać bawełnianą nitką. Sakiewki ułożyć w wysmarowanej tłuszczem brytfannie. Włożyć do piekarnika o piec przez około 45 minut w temp 180 st, od czasu do czasu podlewając powstającym sosem. Z upieczonych sakiewek usunąć nitki.