WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Schabowy panierowany w słoneczniku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjny kotlet schabowy w nieco innej panierce, obtoczony w ziarnach słonecznika. Bardzo fajnie wygląda, fajnie smakuje i jest chrupiący.

Schabowy panierowany w słoneczniku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schabowy panierowany w słoneczniku

 

  • 1 plaster schabu
  • 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
  • sól, pieprz
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Schabowy panierowany w słoneczniku

ETAP 1:

Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć na desce i rozbić tłuczkiem na cienki kotlet.

Delikatnie przyprawić go solą i pieprzem czarnym mielonym lub innymi ulubionymi przyprawami. Jajko wybić do miseczki i roztrzepać. Ziarna słonecznika wysypać na talerz.

Kotlet obtoczyć w jajku a potem w ziarnach słonecznika. Posypać 0,5 łyżeczki bułki tartej z każdej strony i ułożyć na rozgrzanym oleju na patelni.

Smażyć z obu stron aż mięso będzie miękkie a słonecznik się przyrumieni. Wyłożyć na ręcznik papierowy.

Podać z ulubionymi dodatkami np. ogóreczkami konserwowymi.

Schabowy panierowany w słoneczniku
Kotlet w ziarnach słonecznika w trakcie smażenia na patelni
Schabowy panierowany w słoneczniku
Panierowany schabowy ułożony na patelni na gorącym oleju
Schabowy panierowany w słoneczniku
Kotlet panierowany w jajku i ziarnach słonecznika, posypany bułką tartą
Schabowy panierowany w słoneczniku
Kotlet schabowy rozbity i przyprawiony solą i pieprzem