Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Schabowy w parmezanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jest to kotlet w oryginale o nazwie Milanese, nauczyłam się przygotowywać go we Włoszech. Bardzo fajny odskok od naszego tradycyjnego kotleta schabowego, jeżeli jesteś fanką/em parmezanu.

Schabowy w parmezanie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schabowy w parmezanie

 

  • około 300 g schabu lub cielęciny
  • 2 małe jajka lub jedno duże
  • bułka tarta , nie więcej jak pół szklanki
  • starty parmezan, pół szklanki
  • tłuszcz do smażenia, ok. 1/3 szklanki
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Schabowy w parmezanie
Mięso umyj, pokrój na kotlety osusz i zbij tłuczkiem do mięsa, oprósz solą.

Rozgrzej masło klarowane lub olej na patelni, rozkłóć jajka. Mięso przyprósz bułką tartą, zanurz w jajku, i połóż na starty parmezan, dociśnij i ponownie oprósz bułką tartą, przewróć na drugą stronę i powtórz czynność.

Połóż na rozgrzany tłuszcz i smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj na przykład z tłuczonymi ziemniakami i ogórkami w zalewie słodko - kwaśnej.

Smacznego.
Schabowy w parmezanie
Mięso umyj, osusz, podziel i zbij tłuczkiem do mięsa
Schabowy w parmezanie
Oprósz solą i bułką tartą każdą porcję mięsa, zanurz w jajku i połóż na startym parmezanie
Schabowy w parmezanie
Przyklep ser i ponownie posyp bułką tartą
Schabowy w parmezanie
Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Tagi:

schab mięso