Sposób przygotowania:
Schabowy z cebulką
Schab myjemy osuszamy kroimy w plasterki ,rozbijamy tłuczkiem do mięsa . Solimy doprawiamy pieprzem kolorowym świeżo mielonym panierujemy w mące jajku i tartej bułce. Smażymy na oleju na złoto -odkładamy . Gotujemy zalewę . 1/2 szklanki octu 10 % mieszamy z 2 szklanki wody i 1/2 szklanki oleju . Dodajemy ziele angielskie,liść laurowy . Zagotowujemy . Dodajemy sól i cukier do smaku . Na pozostałym oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebule . Gdy jest miękka dodajemy przecier pomidorowy i paprykę słodką .Mieszamy. Łączymy zalewę z podsmażona cebulą .W dużej salaterce układamy schabowe zalewamy je przygotowaną zalewą . Nakrywamy folią spożywcza i odstawiamy do lodówki.Najlepiej na noc. Podajemy na zimno z pieczywem