Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1212]

Schab/schabowe pieczone w mleku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 230
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo lubię kawałki schabu pieczone w mleku, ponieważ wtedy mięso wychodzi mięciutkie i doskonale doprawione. Delikatność mięsa podkreśla przepyszny, kremowy sos mleczny, który odrobinkę przypomina beszamel.

Schab/schabowe pieczone w mleku

Składniki:

Schab/schabowe pieczone w mleku

 

  • około 6-7 kawałków schabu
  • papryka słodka w proszku
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

Ponadto:

Sposób przygotowania:

Schab/schabowe pieczone w mleku

Schab:

Schab/schabowe pieczone w mleku
Tak naprawdę do schaby można użyć ulubionych przypraw.

Umyte i osuszone mięso porządnie natrzeć przyprawami, a następnie wstawić do lodówki na minimum kilka godzin.

Po tym czasie każdy kawałek schabu obsmażyć na odrobinie oleju i umieścić w naczyniu żaroodpornym.

Mleko:

Schab/schabowe pieczone w mleku
Mleko niekoniecznie musi pokrywać mięso całkowicie.

Mleko należy zagotować z liskiem laurowym, gałką muszkatołową oraz niewielką ilością soli z pieprzem.

Całość przelać na schab.

Pieczenie i sos:

Schab/schabowe pieczone w mleku
Całość doskonale komponuje się z ryżem, ale tak naprawdę możecie użyć ulubionych dodatków.

Całość piec w rozgrzanym piekarniku - maksymalnie do 1 godziny (w zależności od rodzaju mięsa) w temperaturze 180 stopni.

Następnie gotowy schab wyjąć z naczynia, a sos przecedzić, zagotować i zagęścić mąką/skrobią kukurydzianą.

Jeśli istnieje taka potrzeba to sos doprawić do smaku.