Sposób przygotowania:
Schab/schabowe pieczone w mlekuSchab:
Umyte i osuszone mięso porządnie natrzeć przyprawami, a następnie wstawić do lodówki na minimum kilka godzin.
Po tym czasie każdy kawałek schabu obsmażyć na odrobinie oleju i umieścić w naczyniu żaroodpornym.
Mleko:
Mleko należy zagotować z liskiem laurowym, gałką muszkatołową oraz niewielką ilością soli z pieprzem.
Całość przelać na schab.
Pieczenie i sos:
Całość piec w rozgrzanym piekarniku - maksymalnie do 1 godziny (w zależności od rodzaju mięsa) w temperaturze 180 stopni.
Następnie gotowy schab wyjąć z naczynia, a sos przecedzić, zagotować i zagęścić mąką/skrobią kukurydzianą.
Jeśli istnieje taka potrzeba to sos doprawić do smaku.
gosiapiotrek23
Di bloguje
gosiapiotrek23 napisał(a):