Scones

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ja zaproponowałam z miodem-można je robic na różne sposoby,np. z serem lub z ziołami ,czy też podawac je z masłem i marmoladą.

Scones

Składniki:

Scones

 

  • 50 g cukru

 

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

 

  • szczypta soli
  • 50 g rodzynek

 

Sposób przygotowania:

Scones
1. Piekarnik nagrzewam do 220 stopni. Mąkę 2 razy przesiewam na stolnicę,dodaję masło,proszek do pieczenia,sól i cukier.Rozcieram składniki palcami. 2. Jajko ubijam i dodaję tyle mleka-aby było 140 ml mikstury. Dodaję około 2/3 ilości tej płynnej mieszanki do suchych składników(pozostawiając resztę do posmarowania wierzchu bułeczek),dodaję jeszcze rodzynki i wyrabiam szybciutko na stolnicy ciasto. W razie potrzeby dodaję trochę mikstury z jajek i mleka lub podsypuje mąką. 3. Na stolnicy rozwałkowuję ciasto na grubość około 1,5 cm. Metalową foremką lub ostrą szklanką wycinam kształty bułeczek.Układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze .Smrauję resztą płynnej mieszanki. Piękę przez 10-12 minut - na złoty kolor. Podaję ciepłe z masłem,miodem lub dżemem do herbatki:)Smacznego!:)

Tagi:

jajko jajka