slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Dyniowe scones

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na proste i smaczne bułeczki pieczone na proszku do pieczenia. Idealne na śniadanie z masełkiem i dżemem. Polecam.

Dyniowe scones

Składniki:

Dyniowe scones

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe scones
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i mieszamy. Następnie dodajemy stopione masło, puree z dyni i jajko. Wyrabiamy na dość luźną masę, dodajemy rodzynki i jeszcze chwilę wyrabiamy. 

Dzielimy ciasto na 5 części, z każdej formujemy kulkę, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce. Bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy bułeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Tagi:

bułki