Sposób przygotowania:
Dyniowe scones z rodzynkamiCiasto:
Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier, dodać pokrojone, zimne masło, a następnie całość wyrobić, tylko aby wszystkie składniki się połączyły.
Natomiast w drugiej misce wymieszać jajka, puree dyniowe, mleko oraz rodzynki.
Następnie zawartości obu misek szybko połączyć, lecz uwaga: nie dosypywać więcej mąki!
(Ciasto będzie dość klejące się.)
Formowanie:
Stolnicę solidnie obsypać mąką i wyłożyć na nią ciasto.
Ciasto także należy porządnie oprószyć mąką, a następnie rozwałkować na grubość 1,7 cm i za pomocą okrągłej foremkki o średnicy 5 cm wykrawać bułeczki.
Pieczenie:
Scones umieścić na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Przez około 15 minut w 200 stopniach (posiadam piekarnik gazowy.