Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Dyniowe scones z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 110
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Scones to pyszne i szybkie bułeczki, które wypieka się bez użycia drożdży, ale za to na proszku do pieczenia. Dla mnie odrobinę przypominają niezbyt słodkie, lecz smaczne ciastko - lekko kruche z zewnątrz i mięciutkie w środku.

Dyniowe scones z rodzynkami

Składniki:

Dyniowe scones z rodzynkami

Około 20 sztuk:

Sposób przygotowania:

Dyniowe scones z rodzynkami
Tutaj znajdziesz przepis na puree z dyni

Ciasto:

Dyniowe scones z rodzynkami
Powstanie gęste, klejące ciasto, ale nie wolno dosypywać więcej mąki!

Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier, dodać pokrojone, zimne masło, a następnie całość wyrobić, tylko aby wszystkie składniki się połączyły.

Natomiast w drugiej misce wymieszać jajka, puree dyniowe, mleko oraz rodzynki.

Następnie zawartości obu misek szybko połączyć, lecz uwaga: nie dosypywać więcej mąki!
(Ciasto będzie dość klejące się.)

Formowanie:

Dyniowe scones z rodzynkami
Stolnica i ciasto powinno być porządnie posypane mąką.

Stolnicę solidnie obsypać mąką i wyłożyć na nią ciasto.

Ciasto także należy porządnie oprószyć mąką, a następnie rozwałkować na grubość 1,7 cm i za pomocą okrągłej foremkki o średnicy 5 cm wykrawać bułeczki.

Pieczenie:

Dyniowe scones z rodzynkami
Aby scones były lsniące, przed pieczeniem można posmarować je mlekiem.

Scones umieścić na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Przez około 15 minut w 200 stopniach (posiadam piekarnik gazowy.


Tagi:

ciastka