Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Seler konserwowy w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać na gorąco lub na zimno, jako dodatek do obiadu lub dań z grilla. Zamiast świeżych pomidorów można użyć konserwowych pelati.

Seler konserwowy w pomidorach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Seler konserwowy w pomidorach

 

  • pomidory 5 dużych
  • cebula biała 1 duża
  • olej 3 łyżki
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • seler konserwowy 2 słoiczki

Sposób przygotowania:

Seler konserwowy w pomidorach
Seler konserwowy przelać na sitko, odcedzić z zalewy octowej, i przepłukać dużą ilością gorącej wody, aby usunąć choć sporo octowego posmaku. Jak najdokładniej osączyć.

Pomidory (bardzo dojrzałe) naciąć na krzyż, sparzyć, zahartować zimną wodą, obrać ze skórki i pokroić w kawałki.

Cebulę obrać i posiekać - zrumienić na oleju. Dodać pokrojone pomidory i smażyć na dużym ogniu, stale mieszając, aż zmiękną oraz odparuje nadmiar soku.

Do pomidorów dodać odcedzonego selera, dokładnie wymieszać i chwilę razem poddusić.

Doptawić pieprzem, cukrem i solą do smaku.
Seler konserwowy w pomidorach
Taki seler równie dobrze smakuje na zimno.