Sposób przygotowania:
Krem z selera z imbirem i limonką z grzankami
Selera obieramy kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i przesmażamy na niej pokrojony seler, aż lekko się zeszkli.
Do selera dodajemy obrane, pokrojone ziemniaki i wszystko przesmażamy jeszcze 2-3 minuty. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy skórkę otartą z limonki i starty na tarce imbir i gotujemy pod przykryciem około 30-40 minut ( lub do momentu kiedy warzywa zmiękną ).
Kiedy warzywa będą już miękkie odstawiamy zupę do przestygnięcia. Przestudzoną zupę blendujemy na gładko, z powrotem podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki i gotujemy jeszcze 15 minut.
Na patelni rozpuszczamy drugą łyżkę masła i przesmażamy na niej na złoty kolor pokrojony w kostkę chleb tostowy. Zupę serwujemy gorącą z chrupiącymi grzankami, smacznego ; )
Do selera dodajemy obrane, pokrojone ziemniaki i wszystko przesmażamy jeszcze 2-3 minuty. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy skórkę otartą z limonki i starty na tarce imbir i gotujemy pod przykryciem około 30-40 minut ( lub do momentu kiedy warzywa zmiękną ).
Kiedy warzywa będą już miękkie odstawiamy zupę do przestygnięcia. Przestudzoną zupę blendujemy na gładko, z powrotem podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki i gotujemy jeszcze 15 minut.
Na patelni rozpuszczamy drugą łyżkę masła i przesmażamy na niej na złoty kolor pokrojony w kostkę chleb tostowy. Zupę serwujemy gorącą z chrupiącymi grzankami, smacznego ; )
karola25
Igraszki Losu
karola25 napisał(a):