Edyta2002

Edyta2002

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Seler naciowy z sosem pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Seler naciowy polany zimnym sosem pomidorowym urozmaici nasz jadlospis.

Seler naciowy z sosem pomidorowym

Składniki:

Seler naciowy z sosem pomidorowym

 

  • 80 dkg selera naciowego
  • 7 pomidorów
  • 3 lyżki oliwy
  • 2 lyżki czerwonego octu winnego
  • 3 lyżki masla
  • 10 dkg sera żóltego
  • kilka galązek natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Seler naciowy z sosem pomidorowym
Seler oczyścić, odciąć piętkę, podzielić na lodygi, umyć. Poodcinać liście naciowe i odlożyć, a lodygi pokroić na kawalki 4 cm. Zagotować wodę, posolić. Wrzucić kawalki selera i gotować przez 10 minut. Odcedzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć trzpienie i wodniste części. Miąższ zmiksować, dodać oliwę i ocet, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Natkę oplukać, osuszyć, oobrywać listki. Razem z odlożonymi listkami selera pokroić w paski, dodać do sosu pomidorowego. Ser zetrzeć na tartce. Selery posypać serem. Zimny sos pomidorowy przelać do sosjerki. Potrawę podawać z sosem i bialym pieczywem.....