Sposób przygotowania:
Gulasz z plackami
GULASZ: w dużym rondlu mocno podsmażam na oleju mięso pokrojone w kostkę. Następnie dodaję cebulę pokrojoną w pióra, marchew pokrojoną w duże słupki, seler i pietruszkę pokrojone w kosteczkę oraz liść laurowy i łyżkę suszonej włoszczyzny. Wszystko przesmażam parę minut mieszając. W następnej kolejności dorzucam paprykę pokrojoną w kostkę i połówki pieczarek, a także przyprawy. Mieszam i dolewam ok. 1,5 szklanki gorącej wody, duszę do miękkości mięsa (ok.40 min.). Na koniec dodaję pomidory (z grubsza pokrojone) z puszki wraz z sosem, a po chwili śmietanę. Po zagotowaniu, smakuję i ewentualnie doprawiam. W trakcie gdy gulasz "dochodzi" przygotowuję... PLACKI: do malaksera wrzucam obrane i przekrojone warzywa oraz resztę składników i wszystko razem rozdrabniam. Jeśli powstała masa jest za rzadka (to zależy od rodzaju ziemniaków) dodaję mąkę. Smażę placki.
darmiona