jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Selerowe racuszki z jogurtem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Z reguły proste potrawy są najlepsze. Tak właśnie jest z tymi placuszkami. Smakują rewelacyjnie, a w trakcie ich przygotowania po kuchni roznosi się przyjemny aromat szynki.

Selerowe racuszki z jogurtem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Selerowe racuszki z jogurtem

SKŁADNIKI

  • 350 gram szynki wieprzowej w kawałku (wędliny),
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego do racuszków,
  • Ok 250 ml jogurtu naturalnego na sos czosnkowy,
  • 2 selery (około 700 gram razem),
  • 3 duże jajka do racuszków
  • 1,5- 2 łyżki mąki do spojenia ciasta na racuszki,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru do ciasta,
  • 0,5 cebuli do ciasta,
  • Olej do smażenia,
  • 2-3 ząbki czosnku do sosu jogurtowego

Sposób przygotowania:

Selerowe racuszki z jogurtem

ETAP 1

Selerowe racuszki z jogurtem
Szynkę kroimy w małą kostkę

SOS JOGURTOWY: Jogurt miksujemy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
SELEROWE RACUSZKI: Seler obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wędlinę kroimy w drobną kostkę.

ETAP 2

Selerowe racuszki z jogurtem
Składniki placuszków umieszczamy w misce

Do miski przekładamy seler, wędlinę, jogurt, pokrojoną w kostkę cebulę, szczypior, mąkę, jajka oraz przeprawy do smaku.

ETAP 3

Selerowe racuszki z jogurtem
składniki dokładnie mieszamy

Całość dokładnie mieszamy.

ETAP 4

Selerowe racuszki z jogurtem
Porcje ciasta wykładamy na rozgrzany olej

Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje selerowego ciasta.

ETAP 5

Selerowe racuszki z jogurtem
na papierowym ręczniku odsączamy z tłuszczu placuszki

Placuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe przekładamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Tak przygotowane porcjujemy na talerze. Podajemy je z dodatkiem czosnkowo- jogurtowego sosu.