Sposób przygotowania:
Rolada Eli w kapuścianym płaszczykuprzygotowanie mięsa

Łopatkę rozkroić tak żeby powstał prostokąt i rozbić tłuczkiem do mięsa.
przygotowanie farszu

Seler umyć i obrać z włókien. Boczek pokroić w słupki. Cebule obrać z łupinek i pokroić w słupki.
przygotowanie rolady

Rozbite mięso oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i posmarować musztardą.
przygotowanie rolady cd

Na mięsie ułożyć seler naciowy, boczek i cebulę.
przygotowanie rolady cd

Mięso z farszem ciasno zwinąć w roladę i obwiązać sznurkiem bawełnianym.
przygotowanie rolady cd

W brytfannie rozgrzać olej i obsmażyć roladę ze wszystkich stron na rumiano.
przygotowanie rolady cd

Obsmażoną roladę owinąć liśćmi kapusty włoskiej i nićmi bawełnianymi.
przygotowanie pozostałych składników

Cebule obrać z łupinek i pokroić w piórka.
przygotowanie pozostałych składników cd

Łodygi selera naciowego umyć, obrać z włókien i pokroić.
przygotowanie pozostałych składników cd

Marchewki obrać, umyć i pokroić w talarki.
przygotowanie pozostałych składników cd

Ząbki czosnku obrać z łupinek i pokroić w plasterki.
przygotowanie pozostałych składników cd

Na blachę wylać tłuszcz ze smażenia rolady. Na blasze położyć roladę, dodać marchewkę, seler, cebulę i czosnek. Całość podlać wodą, oprószyć solą i pieprzem.
pieczenie rolady

Blachę z roladą przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.
Piec 75 minut, zdjąć folię i piec jeszcze około 30 minut, uważając żeby kapusta się nie spaliła. Z rolady zdjąć sznurek i pokroić mięso na porcje.
Podawać z warzywami z pieczenia. Smacznego!
gusia1000