eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1773]

Rolada Eli w kapuścianym płaszczyku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rolada z łopatki wieprzowej, faszerowana boczkiem wędzonym, selerem naciowym i cebulą, owinięta liśćmi kapusty włoskiej.

Rolada Eli w kapuścianym płaszczyku

Składniki:

Rolada Eli w kapuścianym płaszczyku

mięso

  • 1.30 kg łopatki wieprzowej

farsz

  • 4 łodygi selera naciowego
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 2 większe cebule
  • 5 łyżeczek musztardy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • czosnek granulowany do smaku

pozostałe składniki

  • 6 dużych liści włoskiej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łodygi selera naciowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 10 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Rolada Eli w kapuścianym płaszczyku

przygotowanie mięsa

Rolada Eli w kapuścianym płaszczyku
Rozbić tłuczkiem do mięsa łopatkę rozkrojoną w kształcie prostokąta.

Łopatkę rozkroić tak żeby powstał prostokąt i rozbić tłuczkiem do mięsa.

przygotowanie farszu

Rolada Eli w kapuścianym płaszczyku
Przygotować seler naciowy, cebule i boczek.

Seler umyć i obrać z włókien. Boczek pokroić w słupki. Cebule obrać z łupinek i pokroić w słupki.

przygotowanie rolady

Rolada Eli w kapuścianym płaszczyku
Mięso posypać pieprzem, solą, czosnkiem i posmarować musztardą.

Rozbite mięso oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i posmarować musztardą.

przygotowanie rolady cd

Rolada Eli w kapuścianym płaszczyku
Seler, cebulę i boczek ułożyć na mięsie.

Na mięsie ułożyć seler naciowy, boczek i cebulę.

przygotowanie rolady cd

Rolada Eli w kapuścianym płaszczyku
Ciasno zwiniętą roladę obwiązać sznurkiem.

Mięso z farszem ciasno zwinąć w roladę i obwiązać sznurkiem bawełnianym.

przygotowanie rolady cd

Rolada Eli w kapuścianym płaszczyku
Roladę obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.

W brytfannie rozgrzać olej i obsmażyć roladę ze wszystkich stron na rumiano.

przygotowanie rolady cd

Rolada Eli w kapuścianym płaszczyku
Roladę obłożyć kapustą i owinąć bawełnianymi nićmi.

Obsmażoną roladę owinąć liśćmi kapusty włoskiej i nićmi bawełnianymi.

przygotowanie pozostałych składników

Rolada Eli w kapuścianym płaszczyku
Obrane cebule pokroić w piórka.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w piórka.

przygotowanie pozostałych składników cd

Rolada Eli w kapuścianym płaszczyku
Pokroić łodygi selera umyte i obrane z włókien .

Łodygi selera naciowego umyć, obrać z włókien i pokroić.

przygotowanie pozostałych składników cd

Rolada Eli w kapuścianym płaszczyku
Obrane i umyte marchewki pokroić w talarki.

Marchewki obrać, umyć i pokroić w talarki.

przygotowanie pozostałych składników cd

Rolada Eli w kapuścianym płaszczyku
Obrany z łupinek czosnek pokroić w plasterki.

Ząbki czosnku obrać z łupinek i pokroić w plasterki.

przygotowanie pozostałych składników cd

Rolada Eli w kapuścianym płaszczyku
Na blachę z tłuszczem ze smażenia ułożyć roladę, dodać pozostałe składniki i oprószyć solą i pieprzem.

Na blachę wylać tłuszcz ze smażenia rolady. Na blasze położyć roladę, dodać marchewkę, seler, cebulę i czosnek. Całość podlać wodą, oprószyć solą i pieprzem.

pieczenie rolady

Rolada Eli w kapuścianym płaszczyku

Blachę z roladą przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.

Piec 75 minut, zdjąć folię i piec jeszcze około 30 minut, uważając żeby kapusta się nie spaliła. Z rolady zdjąć sznurek i pokroić mięso na porcje.

Podawać z warzywami z pieczenia. Smacznego!