mkowalski

mkowalski

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Selery w sosie mlecznym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny dodatek do potraw- selery w sosie mlecznym.

Selery w sosie mlecznym

Składniki:

Selery w sosie mlecznym

 

Sposób przygotowania:

Selery w sosie mlecznym
Selery dokładnie umyć, obrać cienko ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Następnie wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Ugotować na silnym ogniu. Masło stopić, dodać przesianą mąkę, wymieszać i podgrzewać dodając powoli mleko. Stale mieszać najlepiej za pomocą trzepaczki. Mieszając doprowadzić do wrzenia . Odstawić z ognia i dodać utarty ser. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowane selery odcedzić i włożyć do przygotowanego sosu, wymieszać. Wyłożyć na salaterkę, posypać litkami pietruszki. Podawać od razu po przygotrowaniu jako dodatek do potraw.

Tagi:

sery ser seler