Sposób przygotowania:
Ser paneer
Wykonanie: 1. Sok z cytryny mieszamy z gorącą wodą, odstawiamy. 2. Mleko gotujemy w garnku mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło. 3. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlewamy powoli sok z cytryny i mieszamy. 4. Kiedy tłuszcz oddzieli się od mleka, wylewamy wszystko na sito wyłożone czystą ściereczką i płuczemy dokładnie pod strumieniem zimnej wody. 5. Zawijamy brzegi ściereczki i wyciskamy nadmiar wody. 6. Wciąż zawinięty ser przygniatamy ciężkim przedmiotem na około godzinę.
mania
paheli
Myślę, że takie prosto od krówki byłoby najlepsze, ale niestety nie mam dostępu do takiego, więc użyłam mleka 3,2% z kartonu, ale nie UHT :)
InesS
Tit
paheli
Racja ! Wczoraj kupiłam świeże mleko z mlekomatu w centrum Skorosze :) Świetna sprawa, mam nadzieję, że to się przyjmie i mlekomaty nie znikną :)