gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Serduszka makaronowe z różową kokardką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Takie babeczki to pyszny deser, nieco inny od ciasta, bo z makaronu, jabłka, śmietany i różowej kokardki makaronowej.

Serduszka makaronowe z różową kokardką

Składniki:

Serduszka makaronowe z różową kokardką

 

 

  • makaron kokardki 12 szt
  • burak czerwony 1 szt
  • kwasek cytrynowy 1 szczypta

 

 

  • Dodatkowo
  • serek mascarpone 200 dkg
  • mleko 4 łyżki
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

Serduszka makaronowe z różową kokardką
Przygotowanie zaczynamy od przygotowania foremek mogą być metalowe serduszka albo silikonowe. Foremki lekko posmarować olejem. Makaron spaghetti łamiemy na krótszy.

W garnku zagotować wodę lekko osoloną, wrzucamy makaron i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron przelewamy zimną wodą, odsączamy, studzimy.

Obieramy jabłko ze skórki i ścieramy na tarce.

Zimny makaron przekładamy do miski, dodajemy starte jabłko, rodzynki, cynamon, wbijamy jajka dodajemy biały serek. U mnie taki z pudełka śmietankowy.

Mieszamy masę łyżką. Wymieszaną masę nakładamy do foremek, na górę sypiemy migdały siekane.

Z tej porcji masy wyszło mi 12 serduszek.

Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy 20-25 minut.

Serduszka po upieczeniu wyjmujemy z foremek.

Wcześniej trzeba przygotować różowe kokardki. Kokardki gotujemy z dodatkiem buraka i kwasku cytrynowego.

Serek mascarpone ubijamy z mlekiem i cukrem waniliowym ubijamy mikserem, do serka dodajmy sok cytrynowy.

Masę serową przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy każdą babeczkę.

Dekorujemy również każdą babeczkę różową kokardką makaronową. Można od razu podać jako deser . POLECAM!!!!

Tagi:

makaron