Makaron z owocami na słodko najlepiej smakuje z dodatkiem jogurtu lub twarogu. To potrawa kojarzona przede wszystkim z porą letnią, jednak warto ją przyrządzać nawet wtedy, gdy sezon na owoce dawno minął. Można wykorzystywać owoce świeże, mrożone, suszone, z puszki, a nawet z kompotu. Wyśmienicie sprawdzają się również gęste, słodkie konfitury i dżemy. Owoce najlepiej komponujące się z makaronem to: jagody, truskawki, wiśnie, śliwki, rodzynki, banany, jabłka, maliny, jeżyny, morwy, brzoskwinie, poziomki oraz borówki amerykańskie.
Makaron z owocami można przyrządzić na kilka sposobów. Najpopularniejsze jest zblendowanie wybranych owoców, np. truskawek, z jogurtem naturalnym z dodatkiem wanilii, odrobiny cukru i polanie przygotowanym w ten sposób sosem, ugotowanego wcześniej (i najlepiej również ostudzonego) makaronu. Drugim, równie często stosowanym, rozwiązaniem jest pokrojenie większych owoców lub dodanie w całości mniejszych, takich jak np. maliny do makaronu wymieszanego z twarożkiem, śmietanką bądź jogurtem greckim.
Makaron najlepszy do dania z owocami to świderki (fusilli), pióra (penne), wstążki (farfalle lub tagliatelle) i muszelki. Najlepiej smakuje, gdy jest ugotowany al dente, i (mimo że podawany jest na słodko) z dodatkiem szczypty soli.
Znakomitymi dodatkami do makaronu z owocami są: tarta czekolada, bita śmietana oraz czekoladowe groszki. Innym, równie pysznym, ale bardziej dietetycznym urozmaiceniem tej potrawy będą: migdały, pestki dyni, orzechy (pini, laskowe, włoskie, nerkowce), cynamon i kardamon.
Makaron z owocami w wersji fit nie powinien być dosładzany. Można również użyć makaronu razowego, gryczanego albo sojowego. Doskonałym rozwiązaniem będzie też makaron ryżowy lub „odchudzający” makaron shirataki.