reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Serek jak almette

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny domowy serek z ziołami

Serek jak almette Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Serek jak almette

 

  • 3 litry mleka
  • 1 litr kefiru z grzybków tybetańskich
  • Zioła: bazylia, oregano, tymianek
  • Solanka:
  • 2łyżki soli
  • 0,5 litra wody

Sposób przygotowania:

Serek jak almette
Zioła myjemy osuszamy i szatkujemy Słodkie mleko podgrzewamy i gdy zacznie nam lekko parować wlewamy kefir oraz dodajemy zioła. Zostawiamy pod przykryciem, na około 20 minut, aż serwatka się oddzieli. Na duże sitko wykładamy gazę lub czystą ściereczkę przelewamy wszystko z garnka i pozostawiamy do ocieknięcia. Po godzinach serek jest gotowy, ja jednak robię od razu podwójną porcję i wkładam do solanki. Wodę z sol,a zagotowuję i pozostawiam do wystygnięcia. Gotowy ser wkładam do solanki i do lodówki. Przed podaniem wyjmuję minimum godzinę wcześniej i zostawiam do ocieknięcia. Serek jest słonawy, ale z świeżym ogórkiem czy pomidorem pyszny.
Serek jak almette
Do serów mam taki koszyczek z wywierconymi otworami i deseczkę
Serek jak almette
Serek ze świerzym pieczywem i pomidorem na śniadanie

Tagi:

zioła