RAROSSA

RAROSSA

Kucharz
[Przepisów: 4]

Zebra truskawkowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Sernik na zimno o smaku truskawkowo- waniliowym idealny na letnie przyjęcia, na pewno przypadnie do gustu wszystkim.

Zebra truskawkowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zebra truskawkowa

 

  • Paczka biszkoptów

 

  • MASA WANILIOWA:
  • 1 kg serka waniliowego z wiaderka lub twaróg
  • 2-3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki żelatyny
  • ¾ szklanki gorącej wody

 

BISZKOPT (lub gotowe biszkopty)

Sposób przygotowania:

Zebra truskawkowa
Masa waniliowa:

 W gorącej wody rozpuścić żelatynę, odstawić do przestygnięcia. Wszystkie składniki masy serowej zmiksować, wlać żelatynę, i ponownie dokładnie połączyć.

Masa truskawkowa:

W gorącej wody rozpuścić żelatynę, odstawić do przestygnięcia. Truskawki zmiksować dodać resztę składników oraz żelatynę i ponownie dokładnie wymieszać.

Masę truskawkową oraz waniliową odstawić, aż zaczną żelować.

Biszkopty wyłożyć na spód tortownicy. Tężejące masy truskawkową oraz waniliową wylewać na przemian po 2 łyżki na biszkopty na wierzchu udekorować truskawkami.

Biszkopt

Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać cukier i ubić na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po łyżce mąki oraz proszek do pieczenia i miksować aż składniki się połączą. Następnie dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 min.

Zebra truskawkowa
ZEBRA TRUSKAWKOWA