Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Sernik w paski - Zebra

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Zwykły prosty sernik w paski. Ale za to jak ładnie wygląda i jaki jest smaczny :) Latem lubimy ciasta prosto z lodówki, nawet jeśli trzeba je dzień wcześniej upiec ;)

Sernik w paski - Zebra Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik w paski - Zebra

 

Sposób przygotowania:

Sernik w paski - Zebra
Ciasteczka połamać i wrzucić do rozdrabniacza. Zmiksować na okruszki. Dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Formę o średnicy 25cm (można mniejszą, wtedy sernik wyjdzie wyższy) wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać okruchy z masłem i wyrównać łyżką. Wstawić do lodówki. Do miski wbić jajka, dodać cukier, śmietankę i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować. Następnie dodać twaróg, ponownie zmiksować. Masę podzielić mniej więcej na pół. Do jednej dodać 2 łyżki gorzkiego kakao. Zmiksować. Na schłodzony spód wylewać naprzemiennie po 2 łyżki masy jasnej i ciemnej. Blachę wstawić do większej, wypełnionej wrzątkiem. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 15 minut. Następnie zmniejszyć do 120 i piec jeszcze 40 minut. Wystudzić i schłodzić przez całą noc w lodówce.
Sernik w paski - Zebra
Formę o średnicy 25cm (można mniejszą, wtedy sernik wyjdzie wyższy) wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać okruchy z masłem i wyrównać łyżką. Wstawić do lodówki.
Sernik w paski - Zebra
Do miski wbić jajka, dodać cukier, śmietankę i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować. Następnie dodać twaróg, ponownie zmiksować.
Sernik w paski - Zebra
Masę podzielić mniej więcej na pół. Do jednej dodać 2 łyżki gorzkiego kakao. Zmiksować.
Sernik w paski - Zebra
Na schłodzony spód wylewać naprzemiennie po 2 łyżki masy jasnej i ciemnej.