Sposób przygotowania:
Sernik w paski - Zebra
Ciasteczka połamać i wrzucić do rozdrabniacza. Zmiksować na okruszki. Dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Formę o średnicy 25cm (można mniejszą, wtedy sernik wyjdzie wyższy) wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać okruchy z masłem i wyrównać łyżką. Wstawić do lodówki. Do miski wbić jajka, dodać cukier, śmietankę i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować. Następnie dodać twaróg, ponownie zmiksować. Masę podzielić mniej więcej na pół. Do jednej dodać 2 łyżki gorzkiego kakao. Zmiksować. Na schłodzony spód wylewać naprzemiennie po 2 łyżki masy jasnej i ciemnej. Blachę wstawić do większej, wypełnionej wrzątkiem. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 15 minut. Następnie zmniejszyć do 120 i piec jeszcze 40 minut. Wystudzić i schłodzić przez całą noc w lodówce.