Sposób przygotowania:
Serniczek ;)
Zaczynamy od zrobienia ciasta : kostke tłuszczu rozpuszczamy i studzimy, gdy wystygnie dodajemy: 3 żółtka, proszek do pieczenia, 2 szkalnki mąki i 1/2 szkalnki cukru. ugniatamy aż powstanie nam ciasto kruche. Jak już mamy zrobione ciato to wkładamy je do lodówki. W tym czasie zrobimy mase serowa. do miski od miksera wkładamy twaróg i zaczynamy miksowac dodajac w tym czasie 4 jajka, szkl cukru, 1/2 szkl oleju, 1 1/2 szkl mleka, cukier waniliowy, budyń, sok z cytryny i starta z cytryny skórkę (jak ktos lubi można dodać do tego bakalie np. rodzynki). gdy powstanie nam masa serowa (bedzie ona wodnista ale tak ma byc prosze sie nie martwic) wyciagamy ciasto z lodówki i dokładnie wykleić tortownice ciastem ( spód i brzegi do samej góry tak aby nam nie wypłyneła masa) wlac masę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 30-60 minut (zależy od piekarnika nieraz może byc dłużej bo masa nam musi zesztywniec.... po 30 minutach zagladamy) gdy zobaczymy ze masa zaczyna sztywniec zaczynamy ubijac pianę z 3 białek (które nam zostały od ciasta) i 3/4 szklanki cukru (piana nie musi byc bardzo sztywna)gdy masa już zesztywnieje wyciagamy ciasto i wylewamy na ciasto piane i pieczemy 20 minut, Najlepiej ciasto troche schłodzić wtedy jest jeszcze lepsze. ŻYCZE SMACZNEGO :)
Pyza
budyń waniliowy - jakie opakowanie? bo są mniejsze (na 0,5l mleka) i większe (na 0,75l i 1l )...
A serniczek wygląda bardzo smakowicie :-)
Evi
jowitka
budyń może byc na pół litra lub na litr to zalezy jaki mamy ser ale najlepiej użyć na litr
a dla kolejnych wątpliwości pani do moich przepisów jajka maja być M lub L i polecam jajka sparzyc... przynajmniej ja tak robie :)..
pozdrawiam
azii
jowitka
kaja
jowitka
nie zgodzę się z tym ponieważ wiórki kokosowe popsuja smak tego sernika...
Alina19
ewelka4343
Pozdrawiam Serdecznie :)