SUPERPRZEPIS

Serniczek truskawkowo-śmietankowy

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Serniczek truskawkowo-śmietankowy Więcej zdjęć (6)

Delikatny serniczek na bazie bitej śmietany i musu truskawkowego. Serniczek jest przepyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu.

Składniki:

Serniczek truskawkowo-śmietankowy

masa truskawkowo-śmietankowa

  • 2 galaretki truskawkowe+500 ml wody
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 300 g truskawek

na wierzch

  • 1 galaretka truskawkowa+400 ml wody
  • truskawki

 

  • oraz
  • biszkopty do wyłożenia formy

Sposób przygotowania:

Serniczek truskawkowo-śmietankowy
Masa śmietanowo-truskawkowa:

Każdą z galaretek rozpuścić w szklance wody (250 ml), każda osobno. Galaretki odstawić do wystudzenia. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami i wstawić do lodówki.

Truskawki zmiksować na mus. Następnie dodać jedną tężejącą już galaretkę i wymieszać.

Śmietanę ubić na sztywno a następnie połączyć z drugą tężejącą galaretką. Obie masy dokładnie połączyć. Na dno tortownicy wlać trochę masyl aby tylko pokryła biszkopty i wstawić na kilka minut do lodówki, aby masa lekko stężała. Dzięki temu biszkopty przykleją się do dna. Potem wylać resztę masy i ponownie wstawic do stężenia.

Na wierzch:

Galaretke rozpuścic w 400 ml wody i odstawić do wystudzenia. Gdy masa śmietanowo-truskawkowa lekko stężeje na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki i zalać galaretką. Ciasto ponownie wstawić do lodówki, aby masy dobrze stężały.
Serniczek truskawkowo-śmietankowy
Każdą z galaretek rozpuścić w szklance wody (250 ml), każda osobno. Galaretki odstawić do wystudzenia.
Serniczek truskawkowo-śmietankowy
Truskawki zmiksować na mus. Następnie dodać jedną tężejącą już galaretkę i wymieszać.
Serniczek truskawkowo-śmietankowy
Śmietanę ubić na sztywno a następnie połączyć z drugą tężejącą galaretką.
Serniczek truskawkowo-śmietankowy
Obie masy dokładnie połączyć. Na dno tortownicy wlać trochę masy aby tylko pokryła biszkopty i wstawić na kilka minut do lodówki
Serniczek truskawkowo-śmietankowy
Serniczek truskawkowo-śmietankowy w przekroju

Tagi:

biszkopt