SUPERPRZEPIS

Sernik śmietankowy

  • 6
  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Sernik śmietankowy Więcej zdjęć (5)

Przy niedzieli czas na coś słodkiego. Entliczek pętliczek bęc , wypadło na sernik. Upiekłam go po z przyjemnością . Tydzień urlopu starczył na nową wenę.

Składniki:

Sernik śmietankowy

 

  • 1 kg sera z wiaderka

 

  • 1/2 szklanki mleka
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe
  • herbatniki petitki ( na dno tortownicy )

Sposób przygotowania:

Sernik śmietankowy
Ubiłam jaja z cukrem na puch ( Masa zrobiła się puszysta i dużo jej było ). Dodałam budynie śmietankowe i nadal miksowałam ale już na mniejszych obrotach . Dodałam ser ( łyżką wkładałam miksując na najmniejszych obrotach). Dodałam mleko . Połączone składniki połączyły się ze sobą idealnie . Do tortownicy 28 cm włożyłam herbatniki, przełożyłam masę. Piekarnik nagrzałam do 210 stopni. Wstawiłam wodę do piekarnika ( wlałam ją do blaszki czarnej ) Wstawiłam sernik. Piekłam 15 minut w 210 stopniach. Zmniejszyłam do 140 i piekłam godzinę. wierzch zaczął się przypiekać więc włożyłam folie aluminiową aby pozostał jasny. Po wyjęciu poczekałam aż się ostudzi i wstawiłam na dzień do lodówki.
Sernik śmietankowy
Wbiłam jaja do misy sześć sztuk , mają mieć temp pokojową
Sernik śmietankowy
Dodałam cukier i zmiksowałam na puch na nawiększych obrotach
Sernik śmietankowy
Dodałam mleko i budynie śmietankowe , nadal miksując
Sernik śmietankowy
Na końcu dodałam ser i miksowałam na najmniejszych obrotach do połączenia składników