Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Sernik bardzo kremowy

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Dla naszej rodziny to najlepszy sernik na świecie. Prosty, kremowy, śnieżnobiały, bez zbędnych dodatków, lekko cytrynowy. Ideał :)

Sernik bardzo kremowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik bardzo kremowy

 

  • Spód:
  • 140 g ciastek owsianych
  • 60 g masła
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu zmielonego
  • 250 g mascarpone
  • 250 g cukru
  • 40 g waniliowego budyniu
  • 3 łyżki z soku z cytryny
  • 3 duże jajka
  • Polewa:
  • 220 g śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Sernik bardzo kremowy
Ciastka zmiksować w rozdrabniaczu. Masło rozpuścić, wsypać ciastka, wymieszać. Tortownicę (średnica 23cm) wyścielić papierem do pieczenia, wsypać ciastka z masłem. Ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki. Do miski wrzucić twaróg i mascarpone. Dodać całe jajka i cukier. Na koniec dodać proszek budyniowy (można użyć śmietankowego lub mąki ziemniaczanej) i sok z cytryny. Zmiksować masę na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników, nie ubijać! Wlać masę serową na schłodzony spód. Tortownicę owinąć dokładnie od spodu folią aluminiową. Sernik piec w kąpieli wodnej (wstawić tortownicę w większą formę, wlać wrzątek do ok. 1/3 wysokości tortownicy), 10 minut w 180 stopniach, zmniejszyć do 130 i piec jeszcze 50 minut. Wystudzić powoli w uchylonym piekarniku.Następnie wymieszać składniki na polewę, wylać na wystudzony sernik i wyrównać. Wstawić do lodówki na całą noc.
Sernik bardzo kremowy
Ciastka zmiksować w rozdrabniaczu. Masło rozpuścić, wsypać ciastka, wymieszać. Tortownicę (średnica 23cm) wyścielić papierem do pieczenia, wsypać ciastka z masłem. Ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki.
Sernik bardzo kremowy
Do miski wrzucić twaróg i mascarpone. Dodać całe jajka i cukier. Na koniec dodać proszek budyniowy (można użyć śmietankowego lub mąki ziemniaczanej) i sok z cytryny. Zmiksować masę na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników, nie ubijać!
Sernik bardzo kremowy
Wlać masę serową na schłodzony spód. Tortownicę owinąć dokładnie od spodu folią aluminiową. Sernik piec w kąpieli wodnej (wstawić tortownicę w większą formę, wlać wrzątek do ok. 1/3 wysokości tortownicy), 10 minut w 180 stopniach, zmniejszyć do 130 i
Sernik bardzo kremowy
Następnie wymieszać składniki na polewę, wylać na wystudzony sernik i wyrównać.