WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1516]

Deser walentynkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Deser walentynkowy w wersji mini zrobiony ze śmietany kremówki z dodatkiem dżemu truskawkowego, oblany galaretką.

Deser walentynkowy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Deser walentynkowy

 

  • ok. 3 herbatniki lub inne ulubione ciastka
  • 150ml śmietany 30%
  • 2-3 łyżki dżemu truskawkowego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 0,5 galaretki truskawkowej

Sposób przygotowania:

Deser walentynkowy

ETAP 1:

Okrągłą foremkę o średnicy 14 cm wyłożyć folią spożywczą.

Na dnie ułożyć herbatniki dopasowując je do kształtu formy.

Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Zimną śmietanę przelać do wysokiego naczynia i ubiłam mikserem na sztywno. Dodać dżem i zmiksować do połączenia. Dolać zimną żelatynę i wymieszać dokładnie.

Masę wyłożyć na herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki.

Pół opakowania galaretki wsypać do miseczki i rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Wystudzić. Tężejącą wyłożyć na masę śmietanową.

Ciasto jeszcze raz schłodzić kilka godzin, po czym można wyjąć z formy i podać.

Serniczek walentynkowy
Tężejąca galaretka wyłożóna na masę śmietanową
Serniczek walentynkowy
Masa śmietanowa wyłożóna na herbatniki w foremce
Serniczek walentynkowy
Herbatniki ułożóne na dnie okrągłej foremki
Serniczek walentynkowy
Ubita śmietana wymieszana z dżemem i żelatyną
Serniczek walentynkowy
Dżem dodany do śmietany