Sposób przygotowania:
Serniczek wiedeński inaczej
Ser rozetrzeć lub zmielić na masę, zmiksować z żółtkami i częścią cukru. Osobno ubić białka na pianę z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Następnie do ubitego sera i żółtek dodać sernix (2 łyżki), Kasię, białka i mąkę. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie. Gotową masę wyłożyć na wcześniej podpieczony do połowy kruchy spód. Posmarować marmoladą. całość wypiekać w temperaturze 130 stopniach C. ok 1 godziny. Po upieczeniu i wystudzeniu posmarować wierzch sernika jeszcze raz marmoladą, polać polewą czekoladową. Przyozdobić skórką pomarańczową.
misia53
Termar
Nie tylko ciekawy, ale i smaczny.
Musiałam go pokroić jeszcze ciepły i rozlała mi się czekolada. Ale z tym sernikiem tak już jest, że nigdy ni zdąży wystygnąć