Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Serniczek wiedeński inaczej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Przepis ten otrzymałam w miłej cukierni w moim mieście. Będąc z wnukami na spacerze zajadaliśmy się nim, bo bardzo nam smakował.

Serniczek wiedeński inaczej

Składniki:

Serniczek wiedeński inaczej

 

  • 6 szt jaj,
  • 100 g cukru,
  • 80 gram Kasi,
  • 40 g mąki,
  • 250 g sera białego,
  • 30g skórki pomarańczowej,
  • marmolada,
  • polewa czekoladowa ( może być z torebki).
  • sernix
  • oraz kruche ciasto na spód wg własnego przepisu, lub biszkopty czy herbatniki na spód.

Sposób przygotowania:

Serniczek wiedeński inaczej
Ser rozetrzeć lub zmielić na masę, zmiksować z żółtkami i częścią cukru. Osobno ubić białka na pianę z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Następnie do ubitego sera i żółtek dodać sernix (2 łyżki), Kasię, białka i mąkę. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie. Gotową masę wyłożyć na wcześniej podpieczony do połowy kruchy spód. Posmarować marmoladą. całość wypiekać w temperaturze 130 stopniach C. ok 1 godziny. Po upieczeniu i wystudzeniu posmarować wierzch sernika jeszcze raz marmoladą, polać polewą czekoladową. Przyozdobić skórką pomarańczową.