Sernik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

http://www.doradcasmaku.pl/profil/351/zoha1234567890-bakowska.html

Sernik

Składniki:

Sernik

 

  • 300 g mąki krupczatki( CIASTO),
  • 3 żóltka jaj( CIASTO),
  • 8 żóltek jaj(MASA SEROWA),
  • 4 bialka jaj(MASA SEROWA),
  • 250 g cukru pudru(MASA SEROWA),
  • 1 kg seru tłustego biały(MASA SEROWA),
  • 100 g rodzynek(MASA SEROWA),
  • 20 g skorki pomarańczowej(MASA SEROWa),
  • 50 g maki pszennej(MASA SEROWA),
  • 55 g cukru pudru (CIASTO),
  • 190 g margarynt(CIASTO),
  • 200 g masła

 

Sposób przygotowania:

Sernik
Najpierw trzeba zrobić ciasto kruche i potem go schodzić ( żeby tłuszcz stężał). Następnie później 2/3 ciasta rozwałkować na blat, upiec na jasno zloty kolor. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie i odcedzić je.Skórkę pomarańczową pokroić w kostkę.Ser należy zmielić w maszynce.Utrzeć masło, dodać cukier, wlewać po jednym żółtku i ucierać.Do puszystej masy dodać ser, i utrzeć o na jednolita masę. Z białek ubić piane i dodać do masy serowej wraz z przesiana maka, rodzynkami i skorka. Wszystko to lekko wymieszać.Na upieczony spod wyłożyć masę serowa i wyrównać powierzchnie.Z pozostałego ciasta uformować paski , ułożyć na serniku kratkę. Sernik piec w temperaturze 160-170 stopni około 1h.