Sposób przygotowania:
Sernik. 2
Twaróg z cukrem przepuścić 2 razy przez maszynkę. Po pierwszym przemieleniu, gdy jest za mało słodki, dosypać cukru i jaszcze raz zmielić. Następnie wbić 3 całe jaja i 6 żółtek, włożyć masło i rodzynki umyte w gorącej wodzie, przesiać mąkę ziemniaczaną, wlać olejek zapachowy; wszystko dokładnie wyrobić ręką, odstawić na bok. 5 jaj rozbić, dodać cukier i Ból; ubijać w misce do białości i zgęstnienia. Następnie przesiać do tej samej miski mąkę, dodać 'proszek do pieczenia. Wszystko razem lekko wymieszać i wylać na blaszkę, która musi być wysmarowana i posypana tartą bułką (na to kładziemy papier śniadaniowy, który też trzeba posmarować i posypać bułką). Wsadzić do dobrze nagrzanego pieca, piec 15—20 min. Gdy kolor zrobi się złoty, sprawdzić patyczkiem, czy placek gotowy. Po wyjęciu z pieca wyłożyć na placek masę twarogową i wsadzić ponownie do pieca. Trzymać aż ser zacznie różowieć. Po wyjęciu polać sernik polewą kakaową, którą można sporządzić według poniższego przepisu: 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżki kakao, l łyżeczka masła, 5 łyżek wody. Wszystko to zagotować, mieszając, na wolnym ogniu. Zaraz po za¬gotowaniu polać sernik i odstawić go do wystygnięcia. Kroić nożem, maczanym w gorącej wodzie. l litr mleka, 1/4 l słodkiej śmietany, 12 dag masła, 12 dag margaryny, 1,5 szklanki cukru pudru, 5 jaj, 3 łyżki kakao, 5 dag orzechów, 25 dag twarogu tłustego, biszkopty, galaretka Mleko zagotować. Wlać do niego ubite jaja i śmietanę, gotować około 10—15 min. (aż do wytrącenia serka ze śmietany). Masło i margarynę utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodać twaróg zmielony przez maszynkę i prze¬cedzony serek, wytrącony z mleka i śmietany. Całą masę twarogową podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej posiekane orzechy. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami lub ciastkami, wyłożyć najpierw masę ciemną, potem jasną, a na wierzch polać galaretką.