Sposób przygotowania:
Sernik ajerkoniakowy
Oddzielić białka od żółtek, osobno 5 białek do sera, pozostałe 3 do piany.
Rozpuścić i ostudzić masło.
Żółtka utrzeć mikserem z twarożkiem, likierem jajecznym, płynnym masłem oraz kremem adwokatowym w proszku.
Odłożone pięć białek zmiksować z cukrem pudrem i delikatnie połączyć z masą serową.
Firmę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie i bokach ułożyć herbatniki i wylać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec 25-30 minut.
Pozostałe trzy białka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na półsztywną pianę, a na koniec dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej dla utrwalenia.
Przełożyć mianę na podpieczony sernik i ponownie wstawić do piekarnika.
Piec kolejne 25 minut, po czym pozostawić do ostygnięcia przy uchylonych drzwiczkach.
Rozpuścić i ostudzić masło.
Żółtka utrzeć mikserem z twarożkiem, likierem jajecznym, płynnym masłem oraz kremem adwokatowym w proszku.
Odłożone pięć białek zmiksować z cukrem pudrem i delikatnie połączyć z masą serową.
Firmę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie i bokach ułożyć herbatniki i wylać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec 25-30 minut.
Pozostałe trzy białka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na półsztywną pianę, a na koniec dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej dla utrwalenia.
Przełożyć mianę na podpieczony sernik i ponownie wstawić do piekarnika.
Piec kolejne 25 minut, po czym pozostawić do ostygnięcia przy uchylonych drzwiczkach.