Sposób przygotowania:
Sernik mokka z ptasim mleczkiem
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub alu-folią. Dno wypełnić herbatnikami.
Białka ubić z cukremna pianę i połączyć z żółtkami. Dodać serek mascarpone i śmietankowy twaróg. Zmiksować.
W ciepłym mleku rozpuścić kawę, ostudzić i dolać do masy serowej. Dodać kakao, kaszę mannę i sypki budyń waniliowy - zmiksować.
Na herbatniki wylać tyle masy, aby je pokryła cienką warstwą. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec 5-7 minut (Na spód piekarnika wstawić blaszkę z wodą.) Wyjąć ostrożnie blachę, ułożyć ptasie mleczko w dowolnych odstępach i całość zalać resztą masy serowej. Piec 40-45 min.
Sernik dobrze ostudzić i schłodzić przed pokrojeniem. Wierzch sernika można posypać cukrem pudrem albo polać stopioną czekoladą i dowolnie ozdobić.
Białka ubić z cukremna pianę i połączyć z żółtkami. Dodać serek mascarpone i śmietankowy twaróg. Zmiksować.
W ciepłym mleku rozpuścić kawę, ostudzić i dolać do masy serowej. Dodać kakao, kaszę mannę i sypki budyń waniliowy - zmiksować.
Na herbatniki wylać tyle masy, aby je pokryła cienką warstwą. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec 5-7 minut (Na spód piekarnika wstawić blaszkę z wodą.) Wyjąć ostrożnie blachę, ułożyć ptasie mleczko w dowolnych odstępach i całość zalać resztą masy serowej. Piec 40-45 min.
Sernik dobrze ostudzić i schłodzić przed pokrojeniem. Wierzch sernika można posypać cukrem pudrem albo polać stopioną czekoladą i dowolnie ozdobić.
gosiapiotrek23
Netka