Sposób przygotowania:
Czekoladowy sernik na herbatnikach
1. Masa serowa: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wlewamy śmietankę kremówkę i chwilę miksujemy, wsypujemy budynie w proszku i kakao, dajemy ser i miksujemy kilka minut do połączenia się składników.
2. Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie dno wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wylewamy równomiernie masę serową ( masa jest trochę rzadka i taka ma być ).
3. Pieczenie: Sernik pieczemy około 60 - 70 minut w temperaturze 160 stopni, upieczony będzie lekko z wierzchu zrumieniony i będzie lekko odchodził od brzegów. Upieczony sernik dokładnie studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gdy będzie zimny wyjmujemy go z blaszki i kroimy na kawałki
( takie jak potrzebujemy ).
4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy płynną żelatynę, kakao i cukier puder według uznania dokładnie ubijamy.
5. Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie na pokrojonym serniku wyciskamy rozetki według uznania.
6. Czekolady ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nimi sernik, dekorujemy również cukrową posypką.
7. Sernik jest gotowy do podania. Życzę smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Można użyć innego sera, ale trzeba go co najmniej 3 razy zmielić.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Sernik można pokroić na około 30 sporych kawałków.
Zamiast kremówki można ubić jedną śmietanę Śnieżkę.
2. Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie dno wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wylewamy równomiernie masę serową ( masa jest trochę rzadka i taka ma być ).
3. Pieczenie: Sernik pieczemy około 60 - 70 minut w temperaturze 160 stopni, upieczony będzie lekko z wierzchu zrumieniony i będzie lekko odchodził od brzegów. Upieczony sernik dokładnie studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gdy będzie zimny wyjmujemy go z blaszki i kroimy na kawałki
( takie jak potrzebujemy ).
4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy płynną żelatynę, kakao i cukier puder według uznania dokładnie ubijamy.
5. Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie na pokrojonym serniku wyciskamy rozetki według uznania.
6. Czekolady ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nimi sernik, dekorujemy również cukrową posypką.
7. Sernik jest gotowy do podania. Życzę smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Można użyć innego sera, ale trzeba go co najmniej 3 razy zmielić.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Sernik można pokroić na około 30 sporych kawałków.
Zamiast kremówki można ubić jedną śmietanę Śnieżkę.
gusia1000
Babeczka35
Bardzo polecam:)