Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Czekoladowy sernik na herbatnikach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ten sernik jest bardzo pyszny, delikatny i mocno czekoladowy. Smakuje trochę inaczej niż ucierany na maśle, kremówka nadaje mu delikatnego smaku. Polecam w filiżanką aromatycznej kawy.

Czekoladowy sernik na herbatnikach

Składniki:

Czekoladowy sernik na herbatnikach

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku )
  • 5 jajek
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 4 łyżki kakao

Pianka:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • 2 - 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • niewielka ilość gorącej wody

Dodatkowo:

  • około 10 dag herbatników
  • 5 dag białej czekolady
  • 5 dag mlecznej czekolady
  • cukrowa posypka według uznania

Sposób przygotowania:

Czekoladowy sernik na herbatnikach
1. Masa serowa: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wlewamy śmietankę kremówkę i chwilę miksujemy, wsypujemy budynie w proszku i kakao, dajemy ser i miksujemy kilka minut do połączenia się składników.

2. Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie dno wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wylewamy równomiernie masę serową ( masa jest trochę rzadka i taka ma być ).

3. Pieczenie: Sernik pieczemy około 60 - 70 minut w temperaturze 160 stopni, upieczony będzie lekko z wierzchu zrumieniony i będzie lekko odchodził od brzegów. Upieczony sernik dokładnie studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gdy będzie zimny wyjmujemy go z blaszki i kroimy na kawałki

( takie jak potrzebujemy ).

4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy płynną żelatynę, kakao i cukier puder według uznania dokładnie ubijamy.

5. Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie na pokrojonym serniku wyciskamy rozetki według uznania.

6. Czekolady ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nimi sernik, dekorujemy również cukrową posypką.

7. Sernik jest gotowy do podania. Życzę smacznego. 



Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Można użyć innego sera, ale trzeba go co najmniej 3 razy zmielić.

Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Sernik można pokroić na około 30 sporych kawałków.

Zamiast kremówki można ubić jedną śmietanę Śnieżkę.

Tagi:

sernik ciasto