Sposób przygotowania:
Sernik z suszonymi morelami
Suszone morele namoczyć przez noc w przegotowanej wodzie, białym winie lub mocniejszym aromatycznym alkoholu.
Posiekać składniki na ciasto, szybko zagnieść nie wyrabiając zbyt długo, aby niepotrzebnie nie ogrzewać ciasta.
Podzielić na połowę, spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Jedną część włożyć do lodówki, drugą do zamrażarki.
Ser zmielić osączonymi morelami. Jajka zmiksować z cukrem, dodać ser, dolać chłodne stopione masło i mleko. Do masy serowej dodać sypki budyń i wymieszać krótko mikserem.
Rozwałkowanym ciastem chłodzonym w lodówce wykleić formę, podziurawić widelcem i podpiec 20 minut w 170*C.
Na spód wylać masę serową.
Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce wprost na ser.
Piec w 170*C przez 60 minut.
Po ostygnięciu sernik polać stopioną czekoladą mleczną i białą. Przybrać płatkami migdałowymi i odstawić do stężenia czekolady w chłodne miejsce.
Posiekać składniki na ciasto, szybko zagnieść nie wyrabiając zbyt długo, aby niepotrzebnie nie ogrzewać ciasta.
Podzielić na połowę, spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Jedną część włożyć do lodówki, drugą do zamrażarki.
Ser zmielić osączonymi morelami. Jajka zmiksować z cukrem, dodać ser, dolać chłodne stopione masło i mleko. Do masy serowej dodać sypki budyń i wymieszać krótko mikserem.
Rozwałkowanym ciastem chłodzonym w lodówce wykleić formę, podziurawić widelcem i podpiec 20 minut w 170*C.
Na spód wylać masę serową.
Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce wprost na ser.
Piec w 170*C przez 60 minut.
Po ostygnięciu sernik polać stopioną czekoladą mleczną i białą. Przybrać płatkami migdałowymi i odstawić do stężenia czekolady w chłodne miejsce.