Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Sernik z suszonymi morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Suszone morele nie są typowym dodatkiem do sernika, ale rodzynki wyszły i zapomniałam dokupić, a morele były pod ręką, stąd pomysł wykorzystania właśnie ich.

Sernik z suszonymi morelami

Składniki:

Sernik z suszonymi morelami

~ MASA serowa:

~ CIASTO kakaowe:

~ DODATKI:

Sposób przygotowania:

Sernik z suszonymi morelami
Suszone morele namoczyć przez noc w przegotowanej wodzie, białym winie lub mocniejszym aromatycznym alkoholu.

Posiekać składniki na ciasto, szybko zagnieść nie wyrabiając zbyt długo, aby niepotrzebnie nie ogrzewać ciasta.

Podzielić na połowę, spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Jedną część włożyć do lodówki, drugą do zamrażarki.

Ser zmielić osączonymi morelami. Jajka zmiksować z cukrem, dodać ser, dolać chłodne stopione masło i mleko. Do masy serowej dodać sypki budyń i wymieszać krótko mikserem.

Rozwałkowanym ciastem chłodzonym w lodówce wykleić formę, podziurawić widelcem i podpiec 20 minut w 170*C.

Na spód wylać masę serową.

Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce wprost na ser.

Piec w 170*C przez 60 minut.

Po ostygnięciu sernik polać stopioną czekoladą mleczną i białą. Przybrać płatkami migdałowymi i odstawić do stężenia czekolady w chłodne miejsce.