marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sernik bananowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Część składników utrzeć pałką lub mikserem ręcznym. Owoce umyć,obrać i pokroić w plasterki.Ułożyć na blasze,zalać masą. Wstawić do piekarnika.Upiec.

Sernik bananowy

Składniki:

Sernik bananowy

 

  • 200 g margaryny do pieczenia"Kasia",
  • 1 kg. twarogu,
  • 6 jaj,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • aromat waniliowy do smaku,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4 duże dojrzałe banany,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • arkusz pergaminu lub folii aluminiowej,
  • tłuszcz do formy.

Sposób przygotowania:

Sernik bananowy
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami mikserem ręcznym, dodając po jednym kolejno. Potem dodać zmielony dwa razy twaróg, aromat, mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ubić pianę z białek, wlać do garnka i delikatnie wymieszać łopatką kuchenną wszystkie składniki. Okrągłą blachę wysmarować resztą tłuszczu i wyłożyć pergaminem wyciętym w kółko. Spód wyłożyć umytymi, obranymi oraz pokrojonymi na plasterki bananami i wylać na nie masę serową. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, wstawić blachę z ciastem. Piec 20 min., a potem zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. Sprawdzić pod koniec pieczenia długim patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Potem wyjąć blachę z ciastem, wystudzić. Kroić i podawać na talerzykach deserowych.

Tagi:

ciasto sernik