Sposób przygotowania:
bananowy sernik z orzechową kruszonką
masło rozpuszczamy na małym ogniu, uważamy, żeby go nie przypalić, herbatniki rozdrabniamy na okruszki (można to zdobić uderzając w nie czymś ciężkim, np wałkiem, lub tak jak ja rozdrobnić je blenderem), dodajemy tarte orzechy i cukier, łączymy ze stopionym masłem, taką masą wykładamy dno prostokątnej (standardowej) blachy wyłożonej pergaminem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej i kruszonki masy serowej składniki kruszonki (tak jak na kruche ciasto na pomocą siekaczki lub noża), kruszonka powinna mieć konsystencję mokrego piasku, wkładamy do zamrażarki na czas przygotowania masy masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodajemy jajka i ser (może być z wiaderka jeśli nie z wiaderka to 2 razy go mielimy), na końcu dodajemy proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną (jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać jej więcej na herbatnikowy spód wylewamy masę serową i równo ją rozprowadzamy, następnie układamy pokrojone w półplasterki brzoskwinie, a na nie kruszonkę (rozdrabniamy ją w palcach) pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po 10 minutach wyłączamy dolną grzałkę i pieczemy tylko górę, uważając by kruszonka się nie przypaliła