Kasienka92

Kasienka92

Kucharz
[Przepisów: 14]

Sernik-pianka bananowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny, rozpływający się w ustach sernik-pianka bananowy na zimno z czekoladą.

Sernik-pianka bananowy

Składniki:

Sernik-pianka bananowy

 

  • pierwsza warstwa:

 

  • paczka biszkoptów
  • 3 serki homogenizowane waniliowe
  • 200ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki cukru

 

 

  • druga warstwa:

 

 

 

  • Góra

 

  • paczka biszkoptów
  • dwie czekolady mleczne
  • banan
  • miód

Sposób przygotowania:

Sernik-pianka bananowy
Jedną paczkę biszkoptów maczamy w mleku aby zmiękły i wykładamy nimi dno tortownicy. Puste miejsca wypełniamy pokruszonymi biszkoptami. Pierwsza warstwa: Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody (około 50ml). Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno i CIĄGLE miksując dodajemy po łyżce serka homogenizowanego (może nam pomóc druga osoba), następnie powoli wlewamy żelatynę i miksujemy jeszcze przez chwilę. Gotową masę wykładamy na biszkopty i rozsmarowujemy. Wkładamy do lodówki Druga warstwa: Banany rozgniatamy widelcem i ucieramy na papkę (najłatwiej blenderem). Mleko zagotowujemy w rondelku, rozpuszczamy cukier i żelatynę (jeśli za mało słodkie można dodać jeszcze cukru). Odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę i ciągle miksując dodajemy utarte banany. Do tego dolewamy ostudzone mleko. Wylewamy na pierwszą warstwę i wstawiamy do lodówki na około godzinę aż się stęży. Góra: Po stężeniu smarujemy górę miodem i wykładamy pokrojonego w plasterki banana. Na to kładziemy zamoczone w mleku (żeby zmiękły) biszkopty, ale tym razem nie wykruszamy miejsc wolnych. W kąpieli wodnej roztapiamy dwie czekolady, gdy się roztopią dolewamy dwie łyżki mleka i mieszamy. Wylewamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki żeby czekolada zgęstniała. Ja miałam niestety tylko jedną czekoladę, więc widać jej braki hehe :) Ciasto wymyślone przeze mnie pod wpływem chwili i zostało zjedzone w ciągu godziny :)