Sposób przygotowania:
Sernik orzechowy 2
Przygotowanie spodu: Ciastka kruszymy za pomocą blendera i mieszamy z rozpuszczonym masłem. "Wyklepujemy" torownicę o średnicy 23-25cm. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 6 minut. Przygotowanie masy orzechowej: Orzechy siekamy nożem. Wszystkie składniki mieszamy razem a następnie gotujemy (ciągle mieszając) przez 8-10 minut do zgęstnienia masy. Wylewamy na wcześniej podpieczony spód i wyrównujemy. Przygotowanie masy serowej: Zaczynamy od ubicia twarogu ( 2 minuty), następnie dodajemy stopniowo cukier, mąkę. Kolejny etap to dodawanie jajek jedno po drugim -cały czas miksując, Na koniec dodajmy kremówkę i aromat waniliowy. Miksujemy do połączenia składników. Wylewamy na masę orzechową. Sernik pieczemy 1 godzinę w 175 stopniach a następnie studzimy przynajmniej 4 godziny w ,lodówce. Smacznego:) Zmodyfikowany przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.