Gosia85

Gosia85

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Sernik orzechowy 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepyszny sernik orzechowy, bardzo bardzo kremowy.... pycha

Sernik orzechowy 2 Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik orzechowy 2

 

  • Składniki na spód:
  • 2 szklanki pokruszonych ciastek digestive
  • 60g rozpuszczonego masła

 

  • Składniki na masę orzechową:
  • 2/3 szklanki miodu
  • 60g roztopionego masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 jaja
  • 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

 

 

  • Składniki na masę serową:
  • 750 g sera śmietankowego ( w pudełeczku)
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 200g kremówka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Sernik orzechowy 2
Przygotowanie spodu: Ciastka kruszymy za pomocą blendera i mieszamy z rozpuszczonym masłem. "Wyklepujemy" torownicę o średnicy 23-25cm. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 6 minut. Przygotowanie masy orzechowej: Orzechy siekamy nożem. Wszystkie składniki mieszamy razem a następnie gotujemy (ciągle mieszając) przez 8-10 minut do zgęstnienia masy. Wylewamy na wcześniej podpieczony spód i wyrównujemy. Przygotowanie masy serowej: Zaczynamy od ubicia twarogu ( 2 minuty), następnie dodajemy stopniowo cukier, mąkę. Kolejny etap to dodawanie jajek jedno po drugim -cały czas miksując, Na koniec dodajmy kremówkę i aromat waniliowy. Miksujemy do połączenia składników. Wylewamy na masę orzechową. Sernik pieczemy 1 godzinę w 175 stopniach a następnie studzimy przynajmniej 4 godziny w ,lodówce. Smacznego:) Zmodyfikowany przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.
Sernik orzechowy 2
Jeden z lepszych serników jakie robiłam i jadłam.... polecam