kasienka1987

kasienka1987

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Sernik bez spodu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Delikatny, wykwintny sernik z rodzynkami. Prosty w przygotowaniu, zachwyci każdego smakosza! Gorąco polecam!

Sernik bez spodu

Składniki:

Sernik bez spodu

ser:

  • kg sera 3-krotnie mielonego
  • 2 budynie śmietankowe
  • szklanka cukru
  • garść rodzynek
  • łyżka mąki pszennej(do opruszenia rodzynek)
  • 7 jaj
  • 3 łyzki soku z cytryny
  • 1/2 kostki rozpuszczonego schłodzonego masła

Sposób przygotowania:

Sernik bez spodu
Rodzynki zalać niewielką ilością wrzątku. Po chwili odlać z nich wodę i odstawić do przestygnięcia. Ugotować budyń na mleku - ostudzić.Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na tzw. kogel-mogel. Do lekko zmiksowanego sera dodawać porcjami ubite żółtka i przestudzony budyń, wsypać proszek budyniowy i rodzynki omaszczone mąką pszenną, wlać roztopione masło i sok z cytryny. 

Na koniec wmieszać delikatnie ubitą pianę z białek.Sernik wylać do natłuszczonej formy 24x24 cm , piec ok 60 min w 180 *C.Wystudzić w uchylonym piekarniku.