iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1210]

Sernik cytrynowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najlepszy jaki ostatnio zrobiłam, pyszny i pachnący, a do tego rozpływający się w ustach i pięknie wyglądający.

Sernik cytrynowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik cytrynowy

ciasto:

masa serowa:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Sernik cytrynowy
Margarynę posiekać z cukrem i szczyptą soli, następnie dodać jajo, wódkę oraz przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto. Ciasto po zagnieceniu schłodzić około 1 godziny w lodówce.

Blaszkę ( 33 cm na 22 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą na dnie wyłożyć schłodzone ciasto. Zapiec w temp. 160st około 20 minut.

Masa serowa: Margarynę utrzeć z cukrem na krem do kremu cały czas ucierając na zmianę dodawać ser i po jednym jajku na koniec dodać proszek budyniowy i otartą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty sok cytrynowy.

Masę serowa wylać na podpieczone ciasto i piec 1 godzinę w temp. 150 st po upieczeniu wystudzić.

Białą czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka i na koniec dodać do niej sok z cytryny, wymieszać i polać wystudzony sernik na wierzchu ozdobić plasterkami cytryny ja ułożyłam plasterki cytryny w rumie. 
Sernik cytrynowy

Tagi:

ciasto sernik