Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sernik na kruchym cieście z rodzynkami i kisielem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny sernik z cytrynowa nutką, smakuje obłędnie. Zawsze do serników dodawałam budyń waniliowy, ale wpadłam na pomysł, żeby dodać kisiel, postawiłam na smak cytrynowy i wyszło bardzo pysznie. Polecam.

Sernik na kruchym cieście z rodzynkami i kisielem

Składniki:

Sernik na kruchym cieście z rodzynkami i kisielem

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 małe jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 kisiele cytrynowe ( 38 g każdy )
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka rodzynek

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Sernik na kruchym cieście z rodzynkami i kisielem
1. Zaczynamy od ciasta: Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Następnie z zagniecionego ciasta formujemy kulę i dajemy do lodówki, żeby się schłodziło, a w tym czasie wykonujemy masę serową.

2. Wykonanie masy serowej: Masło lub margarynę ucieramy w misce mikserem z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy kisiele w proszku, dodajemy ser i całość dokładnie ucieramy. Wsypujemy rodzynki i delikatnie mieszamy z masą serową. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej lekko mąką pszenną, wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm, oprószamy bułką tartą, a następnie na ciasto wykładamy delikatnie i równomiernie masę serową.

4. Pieczenie: Tak wykonany sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Rada: Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.

5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Rady:

Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Sernik można pokroić na około 30 kawałków.

Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

Kisiele o wadze 38 g każdy.