Sposób przygotowania:
Sernik na kruchym cieście z rodzynkami i kisielem
1. Zaczynamy od ciasta: Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Następnie z zagniecionego ciasta formujemy kulę i dajemy do lodówki, żeby się schłodziło, a w tym czasie wykonujemy masę serową.
2. Wykonanie masy serowej: Masło lub margarynę ucieramy w misce mikserem z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy kisiele w proszku, dodajemy ser i całość dokładnie ucieramy. Wsypujemy rodzynki i delikatnie mieszamy z masą serową. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej lekko mąką pszenną, wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm, oprószamy bułką tartą, a następnie na ciasto wykładamy delikatnie i równomiernie masę serową.
4. Pieczenie: Tak wykonany sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Rada: Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.
5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
Kisiele o wadze 38 g każdy.
2. Wykonanie masy serowej: Masło lub margarynę ucieramy w misce mikserem z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy kisiele w proszku, dodajemy ser i całość dokładnie ucieramy. Wsypujemy rodzynki i delikatnie mieszamy z masą serową. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej lekko mąką pszenną, wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm, oprószamy bułką tartą, a następnie na ciasto wykładamy delikatnie i równomiernie masę serową.
4. Pieczenie: Tak wykonany sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Rada: Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.
5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
Kisiele o wadze 38 g każdy.
gusia1000
Babeczka35
Dziękuję :)
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję :)