MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Sernik czekoladowo - miętowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kremowy czekoladowy sernik z miętowym orzeźwieniem i nutą alkoholu - na ciasteczkowym spodzie - obłędny w smaku.

Sernik czekoladowo - miętowy

Składniki:

Sernik czekoladowo - miętowy

 

  • spód ciasteczkowy:
  • 2 x paczka Oreo
  • 1/2   kostki masła

 

  • masa serowa:
  • 3 jajka
  • 1kg sera w wiaderku president
  • 3/4 szkl cukru
  • 2x budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 1/2 szkl śmietany 30%
  • 1 tabliczka posiekanej gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki suszonej mięty
  • 80 ml Żołądkowej Gorzkiej miętowej lub likier miętowy
  • zielony barwnik w płynie

 

  • Tabliczka mlecznej czekolady
  • odrobina śmietany 30%
  • barwnik zielony

 

Sposób przygotowania:

Sernik czekoladowo - miętowy

ETAP 1:

sposób wykonania spodu, jest pod linkiem:
https://gotujmy.pl/sernik-kawowo-orzechowy,przepisy-ciasta-przepis,280893.html

Wstawiamy do lodówki

Miętę podgrzewamy w śmietanie ok 10 minut, cedzimy.

Śmietanę odstawiamy do wystygnięcia.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ser i miksujemy. 

Następnie dodajemy "miętową" śmietanę, wódkę, barwnik i  budyń cały czas miksując.
Na koniec czekoladę i mieszamy.

Na spód ciasteczkowy wylewamy masę serową.

Pieczemy ok 55 min w 180 bez termoobiegu.

Czekolady roztapiamy w śmietanie, do białej dodajemy barwnik.
Dekorujemy sernik :)


Tagi:

deser sernik