dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Sernik na zimno czekoladowo-miętowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Są upały więc nie chce się włączać piekarnika. W taką pogodę robi się wtedy ciasta bez pieczenia, najczęściej serniki. U mnie sernik z kefirem z bardzo delikatną, kremową pianką (bez żelatyny) o smaku czekoladowo-miętowym. Bardzo lekki, orzeźwiający

Sernik na zimno czekoladowo-miętowy

Składniki:

Sernik na zimno czekoladowo-miętowy

spód

  • 150 g ciastek
  • 20 g miękkiego masła

masa serowa

  • 500 g mielonego białego sera
  • 500 ml kefiru
  • 100 g cukru
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka płynnego miodu

masa czekoladowo-miętowa

  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 100 g czekoladek miętowych typu After Eight

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno czekoladowo-miętowy
Ciastka z masłem zmiksować blenderem na konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 21-22 cm, docisnąć tworząc równy spód.

Do miski wyłożyć ser, kefir, cukier i miód, zmiksować.

Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do masy serowej, wymieszać.

Żelatynę namoczyć w 50 ml wody, lekko podgrzać, mieszać do momentu jej rozpuszczenia. Ostudzić. Dodać ok. 2-3 łyżki masy serowej, wymieszać łyżką. Całość dodać do masy serowej, krótko zmiksować. Wyłożyć na ciasteczkowy spód, wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Śmietankę podgrzać (nie dopuścić do zagotowania), wrzucić miętowe czekoladki, zostawić na ok. 2 min., wymieszać do ich rozpuszczenia mogą zostać niewielkie kawałeczki). Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na bała noc. Dobrze schłodzoną czekoladową kremówkę dobrze ubić na sztywną masę. wyłożyć na wierzch sernika, wyrównać. Przetrzymywać w lodówce, podawać mocno schłodzone.