Falej :)

Falej :)

Szef Kuchni
[Przepisów: 20]

Miętowy sernik czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

A gdyby tak połączyć soczystą mięte z pysznie delikatną czekoladą? Taki jest ten sernik, pachnący delikatny rozpływający się jak czekolada w ustach.

Miętowy sernik czekoladowy

Składniki:

Miętowy sernik czekoladowy

Spód

  • 2 łyżki kakao
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 150 g ciastek czekoladowych

Masa serowa

  • 250 g twarogu półtlustego zmielonego trzykrotnie
  • 250 g mascarpone
  • 125 ml śmietany kwaśnej 12 %
  • 3 jajka L
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g czekolady deserowej , rozpuszczonej
  • 2 łyżki skrobi
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Muss miętowy

  • 60 g listków mięty
  • 600 ml śmietany kremówki 30%
  • 14 g żelatyny
  • 1 łyżka likeru miętowego
  • kilka kropel barwnika zielonego
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Miętowy sernik czekoladowy
Spód:

Składniki umieścić w malakserze i zblendować na jednolitą masę. Wyląć masę do tortownicy o średnicy 23 cm wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia - same dno. Piec w temp. 175 stopni Celsjusza przez 12 minut. Wyjąć wystudzić.

Masa serowa:

Wszytskie składniki oprócz czekolady miksujemy na jendolitą masę. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy szaptułką do połączenia. Wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy w trybie góra i dół w temp 160 stopni Celsjusza przez 50 minut. Wyjąć i wsytudzić następnie wsadzić do lodówki na calą noc.

Mus miętowy:

300 ml kremówki gotować do wrzenia następnie zalać listki mięty, wystudzić. Przelać przez sitko i schłodzić kremówkę. Żelatynę zalać wodą a po 10 minutach podgrzać do rozpuszczenia.

300 ml miętowej kremówki oraz 300 ml kremówki , barwnik oraz cukier puder zmiksować do uzyskania sztywnej piany. Pod koniec ubijania dodać likier miętowy oraz żelatynę i zmiksować do połączenia. Muss wylać na schłodzony sernik. Odstawić do lodówki do stężenia.

Smacznego