anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Sernik domowy pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto z delikatną nutą pomarańczy smakuje bardzo wytrawnie i delikatnie. Komponuje się wyśmienicie z gorącą czekoladą.

Sernik domowy pomarańczowy

Składniki:

Sernik domowy pomarańczowy

 

  • Ciasto
  • 600 g mąki
  • 400 g margaryny
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 Cukier waniliowy
  • 2 jaja
  • Masa serowa
  • 1 1/2 kg sera białego
  • 8 jaj
  • 1 szkl cukru
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 pomarańcz
  • 1 budyń

 

Sposób przygotowania:

Sernik domowy pomarańczowy
Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie zagnieść. 2/3 ciasta rozwałkować na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną bułka tarta. Resztę zamrozić. Żółtka i cukier utrzeć na puch dodać cukier waniliowy oraz ser zmielony 2 razy. Dodać skórkę z pomarańczy, oraz sok wyciśnięty z pomarańczy. Dodać budyń i wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do sera dokładnie wymieszać i wylać na ciasto. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec w temp. 180 stopni około 60 minut.