misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasta

Sernik z białą czekoladą i skórką pomarańczową

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszny, lekki, bardzo puszysty i aromatyczny sernik na kruchym cieście. Doskonały dodatek do kawy lub herbaty.

Sernik z białą czekoladą i skórką pomarańczową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z białą czekoladą i skórką pomarańczową

 

  • Ciasto:

 

 

  • Masa serowa:

 

  • 1 kg białego zmielonego sera
  • 50 g cukru pudru
  • 150 g białej czekolady
  • 4 jajka
  • 2 białka (te co zostały z ciasta)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej (u mnie suszona roztarta w dłoniach)
  • 1 aromat waniliowy

Sposób przygotowania:

Sernik z białą czekoladą i skórką pomarańczową
Ciasto:

Cukier puder, mąkę, szczyptę soli przesiewamy na blat. Dodajemy żółtka oraz dobrze schłodzoną margarynę pokrojoną w kostkę. Szybko zagniatamy gładkie i jednolite ciasto, które rozwałkowujemy i przenosimy do formy.

Nadmiar ciasta przycinamy. Do odciętego ciasta dodajemy odrobinę czerwonego barwnika i dokładnie łączymy z ciastem, by to się zabarwiło.

Ciasto w formie nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do temp. 200 st piekarnika na 10 minut, by się podpiekło.

Zabarwione ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego dekoracje, które ułożymy na wierzch sernika.

Masa serowa:

Białą czekoladę łamiemy na kostki, topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Biały ser przekładamy do dużej miski. Dodajemy do niego żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, aromat waniliowy oraz cukier waniliowy. Całość dokładnie miksujemy.

Gdy składniki się połączą dodajemy do niej rozpuszczoną czekoladę, a następnie roztartą w dłoniach skórkę pomarańczową. Na samym końcu dodajemy ubite na sztywną pianę białka i całość delikatnie mieszamy.

Na podpieczony spód ciasta przekładamy masę serową. Wierzch wyrównujemy i układamy na niego wycięte wcześniej dekoracje z zabarwionego ciasta.

Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika na około godzinę w temp. 200 st.

Po upieczeniu i ostudzeniu sernik można posypać cukrem pudrem.



Użyłam formy o wymiarach 33/21
Sernik z białą czekoladą i skórką pomarańczową
Biały ser dajemy do miski - dodajemy do niego żółtka mąkę ziemniaczaną cukier puder cukier waniliowy oraz aromat waniliowy
Sernik z białą czekoladą i skórką pomarańczową
Gdy składniki się połączą dodajemy do niej rozpuszczoną czekoladę.
Sernik z białą czekoladą i skórką pomarańczową
Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i dokładnie ale delikatnie mieszamy
Sernik z białą czekoladą i skórką pomarańczową
Wierzch sernika dekorujemy wyciętymi z ciasta dekoracjami

Tagi:

ciasto sernik