Sposób przygotowania:
Sernik z białą czekoladą i skórką pomarańczową
Ciasto:
Cukier puder, mąkę, szczyptę soli przesiewamy na blat. Dodajemy żółtka oraz dobrze schłodzoną margarynę pokrojoną w kostkę. Szybko zagniatamy gładkie i jednolite ciasto, które rozwałkowujemy i przenosimy do formy.
Nadmiar ciasta przycinamy. Do odciętego ciasta dodajemy odrobinę czerwonego barwnika i dokładnie łączymy z ciastem, by to się zabarwiło.
Ciasto w formie nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do temp. 200 st piekarnika na 10 minut, by się podpiekło.
Zabarwione ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego dekoracje, które ułożymy na wierzch sernika.
Masa serowa:
Białą czekoladę łamiemy na kostki, topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Biały ser przekładamy do dużej miski. Dodajemy do niego żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, aromat waniliowy oraz cukier waniliowy. Całość dokładnie miksujemy.
Gdy składniki się połączą dodajemy do niej rozpuszczoną czekoladę, a następnie roztartą w dłoniach skórkę pomarańczową. Na samym końcu dodajemy ubite na sztywną pianę białka i całość delikatnie mieszamy.
Na podpieczony spód ciasta przekładamy masę serową. Wierzch wyrównujemy i układamy na niego wycięte wcześniej dekoracje z zabarwionego ciasta.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika na około godzinę w temp. 200 st.
Po upieczeniu i ostudzeniu sernik można posypać cukrem pudrem.
Użyłam formy o wymiarach 33/21
Cukier puder, mąkę, szczyptę soli przesiewamy na blat. Dodajemy żółtka oraz dobrze schłodzoną margarynę pokrojoną w kostkę. Szybko zagniatamy gładkie i jednolite ciasto, które rozwałkowujemy i przenosimy do formy.
Nadmiar ciasta przycinamy. Do odciętego ciasta dodajemy odrobinę czerwonego barwnika i dokładnie łączymy z ciastem, by to się zabarwiło.
Ciasto w formie nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do temp. 200 st piekarnika na 10 minut, by się podpiekło.
Zabarwione ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego dekoracje, które ułożymy na wierzch sernika.
Masa serowa:
Białą czekoladę łamiemy na kostki, topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Biały ser przekładamy do dużej miski. Dodajemy do niego żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, aromat waniliowy oraz cukier waniliowy. Całość dokładnie miksujemy.
Gdy składniki się połączą dodajemy do niej rozpuszczoną czekoladę, a następnie roztartą w dłoniach skórkę pomarańczową. Na samym końcu dodajemy ubite na sztywną pianę białka i całość delikatnie mieszamy.
Na podpieczony spód ciasta przekładamy masę serową. Wierzch wyrównujemy i układamy na niego wycięte wcześniej dekoracje z zabarwionego ciasta.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika na około godzinę w temp. 200 st.
Po upieczeniu i ostudzeniu sernik można posypać cukrem pudrem.
Użyłam formy o wymiarach 33/21
edytaha
misia5
Dziękuję :) Cieszę się, że Ci się podoba :) Zapraszam na kawkę i sernik :)
edytaha
Dziękuję Misiu, ale wiesz, ze mam do Ciebie za daleko :(
misia5
Może jeszcze kiedyś się spotkamy więc nic straconego :)
2milutka
misia5
Dziękuję :)